Diagonal Lines

NEW HOUSE IN DUNGENESS

Dungeness is an area of unusual beauty. In the shadow of a giant nuclear power station, this shingle headland jutting into the English Channel has the feel of a forgotten location, where only the interested would venture.

 

The flat and featureless landscape, spattered with abandoned fishing shacks evokes for many a sense of freedom and proximity to the elements which is harder to obtain in the more domesticated English countryside.

 

The client wanted to create a retreat from city life. A small and manageable property from which to set out on long exploratory walks and to return to a sense of shelter and enclosure.

 

The 57 square metres of accommodation is arranged in a star configuration of open-plan

zones with different activities, all radiating from the central double-volume living space.

 

The form of the house is that of a series of boxes, clad in panels of charred timber, placed within a brick walled enclosure. This material is reminiscent of traditional tarred marine buildings. The enclosure, in salvaged antique bricks for added texture, protects small courtyards with planting sheltered from the wild elements. This allows views from within which are sheltered and contained. The only place in the house where a distant vista can be gained is from behind the desk in the small study space facing the sea on the far horizon.

Diagonal Lines
1/7
Diagonal Lines
1/7

Back to projects

  • Linked In
  • Facebook
  • Instagram